banner isbank

Orhan ALTIN

Satranç Ailemiz

 93124kkkkk

Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvası
(26-31 Ağustos 2019)


“Göl Yoksa Burdur da Yok”

Burdur Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun Burdur Gölü'ndeki çekilmeye dikkat çekmek amacıyla "Göl yoksa Burdur'da yok" sloganıyla düzenlenen Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvası 26 Ağustos 2019 tarihinde Burdur Bahçeşehir koleji salonunda,  Burdur Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun Ercengiz, TSF Asbaşkanı Halil Hilmi Darı, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Hurşit Çetin, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucu Genel Müdürü Osman Çoban, TSF Burdur İl Temsilcisi Orhan Altın, Turnuva Gözlemcisi IA Mustafa İmamoğlu, Turnuva Başhakemi FA Bedrettin Günay, sporcular ve misafirlerin katılımlarıyla başladı.

5 kategoride gerçekleşen turnuvanın A kategoriside 54, B Kategorisinde 110, 14 yaş Kategorisinde 23, 10 Yaş Kategorisinde 40 ve 8 yaş kategorisinde 40 olmak üzere 267 sporcu yarışmıştır. 

Turnuvada 1 GM, 3 FM, 1 CM ve 3 WCM olmak üzere 8 unvanlı sporcu, 15 Azeri, 47 yerel ve 32 farklı illerden gelen sporcularımız 6 gün boyunca yarıştılar.

Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvamız 31 Ağustos 2019 günü ödül töreni ile sona erdi. Burdur Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun ERCENGİZ,  TSF Başkanı Gülkız TULAY, Burdur Gençlik ve Spor Müdürü Orhan KEMERKAYA, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Hurşit ÇETİN, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucu Genel Müdürü Osman ÇOBAN, TSF Burdur İl Temsilcisi Orhan ALTIN, Turnuva Gözlemcisi IA Mustafa İMAMOĞLU, Turnuva Başhakemi FA Bedrettin GÜNAY, sporcular ve misafirlerin katılımlarıyla ödül töreni başladı.


Ödül töreninde Burdur Belediye Başkanı Ecz.Ali Orkun ERCENGİZ ve TSF Başkanı Gülkız TULAY yapılan konuşmaların ardından hakem ve sporculara ödüllerini verdiler.

A Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan GM Zaur Mammadov birinci olurken, 7 puanla ikinci İzmir grubundan CM Bora ÇİLEK, Üçüncü Antalya Grubundan Murat YELLİGEDİK ve dördüncü Karaman Grubundan Alperen AKDOĞAN olmuşlardır.

B Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan Ali AHAD birinci olurken, 7 puanla ikinci Azerbaycan grubundan Tamerlan HÜSEYNZADE, Üçüncü Hatay Grubundan İbrahim BÜYÜKAŞIK ve dördüncü Ordu Grubundan Hayati TOKSAN olmuşlardır.

14 Yaş Kategorisinde; 9 puanla Burdur grubundan Berke EROĞLU birinci olurken, 6 puanla ikinci Hatay grubundan Cem KESER, Üçüncü Burdur Grubundan Görkem ARMUTÇU ve dördüncü Antalya Grubundan Furkan YILDIRIM olmuşlardır.

10 Yaş Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan Hüseyn GANBARLİ birinci olurken, 7 puanla ikinci Antalya grubundan Ata GEBEŞ, Üçüncü Antalya Grubundan Kadir ÇİÇEK ve dördüncü Burdur Grubundan Osman DURGUT olmuşlardır.

8 Yaş Kategorisinde; 9 puanla Antalya grubundan Ata Ömer UZUNAY birinci olurken, 8 puanla ikinci Azerbaycan grubundan Yusuf BABAYEV, Üçüncü Antalya Grubundan Hayat ŞEHİRLİ ve dördüncü Isparta Grubundan Çınar ÖNER olmuşlardır.

Turnuvanın son gününde  TSF Başkanımız Gülkız TULAY ve sporcularımız TRT Spor programında turnuva ile ilgili sohbette bulunmuşlardır.

 

Turnuvanın gerçekleşmesini sağlayan Burdur Belediye Başkanı Sayın Ali Orkun ERCENGİZ’e, TSF Başkanı Sayın Gülkız TULAY’a, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Sayın Hurşit ÇETİN’e ve Kurucu Genel Müdürü Osman ÇOBAN’a, değerli hakem arkadaşlarımıza, Bahçeşehir ve Burdur belediyesi personeline sonsuz teşekkürler ederiz.



-----------------


Yeni Sezona ve Göreve Merhaba


10/10/2018 tarihinde İl Temsilciliği görevime başlamış bulunmaktayım.

İl temsilciliği görevine başlamış olmam nedeniyle, bu görevimden dolayı bana başarı ve iyi niyet dileğinde bulunan bütün arkadaşlarıma öncelikle teşekkürlerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Bu görevin temelinin sadece özverili çalışmaya dayalı olduğunun bilincindeyim. Bu bir grup görevidir.
İlimize il temsilcisi olarak katkıları bulunan ilk İl Temsilcisi değerli dostum Ogan YURTSEVEN’le 2002 yılında başlayıp, 2005 yılında Murat BAHÇE, 2009 yılında Serdar BAŞGÜL, 2015 yılında Şükrü ŞENER ve 2018 yılında bu görevi siz değerli arkadaşlarımızın samimi duygularıyla bu görevi bana verdiniz. Ben de gücümün yettiğince ve sizlerin desteklerinizle burdur satranç camiasına faydalı olmaya çalışacağım.

2002 yılından bugüne İlimizin katkılarının ne denli büyük olduğunu ve ne büyük gelişmeler katetdiğimizi hepimiz biliyoruz.

Ben de katkıda bulunan Sporcu, Veli, Hakem, antrenör ve İl Temsilcilerimize yürekten teşekkür ediyorum.
Son yılın sayısal verilerine bakacak olursak;

2017-2018 sezonu sporcu sayımız 4854, aktif sporcu sayımız 1241, Erkek:820 Kadın: 421

Ulusal hakem:7, İl Hakemi:43 Aday Hakem:94 Olmak üzere 144 hakemimiz bulunmaktadır.

Bu gücümüzle İl olarak tek başımıza çok önemli organizasyonlara imza atabilecek yapımızın bulunması hepimizi mutlu etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerimle herkese sonsuz sevgi ve teşekkürlerimi sunarım.

Orhan ALTIN-10/10/2018

 


BURDUR GÖLÜ’NE HAMLELER


Hatırlanacağı üzere yakın zamanda TSF Burdur İl Temsilcimiz ve Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül’ün planlayıp şekil verdiği ve ilimize kazandırılan Türkiye ye örnek projelerinden biri olan “Eğitim Kenti Burdur’a Satranç Hamlesi”  ni Vali Hasan Kürklü, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram projenin protokolünü imzalayarak hayata geçirmişlerdi. Bu proje halen uygulanmaya devam etmektedir.

                Bu süreç devam ederken, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay’ın teklifi ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in olumlu bakması ve sonrasında da tam destekleriyle  “Burdur Gölü Ulusal Satranç Turnuvası” şekillendi ve kısa sürede tüm organizasyonlar tamamlanarak hayata geçirildi.

17-20 Ağustos 2015 tarihlerinde Burdur Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu organizasyonunda yapılan “Burdur Gölü Ulusal Satranç Turnuvası”na yedi ülkeden ve 25 İlimizden farklı unvanlara ve ulusal kuvvet derecelerine sahip 194 sporcunun katılımında ve ulusal anlamda kusursuz bir Satranç Turnuvası gerçekleşti.

                Bilindiği üzere Ulusal turnuvaların yerel organizasyonlardan farklı özellikleri vardır. Bu tür turnuvalarda kusursuz bir organizasyon gereklidir. Konuklarımızın karşılanması, ikameti, tercümanı vb. diğer tüm sorunlarının kusursuz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Herkes başının çaresine baksın mantığı bu tür organizasyonlarda telafisi olmayan sonuçları doğurması olasıdır.

Burdur’da İlk kez düzenlenen edilen adı  Ulusal fakat katılımcıları ile Uluslararası nitelik almış Organizasyona  ülkemizin dışından; Özbek, Gürcü, Azeri, Gürcistan, Litvanyalı, Suriyeli, Türkmen konuklarımız da katılmışlardır. Yukarıda belirttiğim incelikler tek tek düşünülerek uygulanmış ve Organizasyonun kusursuz olması için yoğun çaba sarf edilmiş ve hedefe de ulaşılmıştır. Tabiî ki bu bizim değil gelen sporcu ve ailelerinin olumlu dönüşleriyle çıkarılmış bir sonuçtur. Görüştüğümüz misafirlerimiz Belediye Başkanımız başta olmak üzere Belediyeden emeği geçenlere ve Satranç İl Temsilciliğine Bu güzel organizasyon ve yakın ilgiden dolayı her fırsatta övgüler yağdırdılar. Katılımcıların birçoğu ömürlerinde ilk kez Burdur’u görme fırsatını yakaladıklarını da ifade ettiler. Ve Burdur şiş ve ceviz ezmesinin tadına bakmadan İlimizden ayrılmadılar. Tabiî ki alaca dokumamızdan da hediyelik almayı ihmal etmediler.

Tabi ki Turnuvanın gerçekleştiği Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Merkezinden de söz etmeden geçemeyeceğim. Sporcularımız turnuva salonunun fiziki güzelliğinden adeta büyülendiler. Uluslararası düzeydeki farklı turnuvalarda böyle güzel salonların bulunmadığını da ifade ettiler.

Açılış töreninde Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, CHP İl Başkanı Ali Özdemir, TSF İl Temsilcisi ve Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Say, Gençlik Hizmetleri Spor Şube Müdürü Selçuk Örnek,  Sporcular ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca “ Göle Hayat Derneği”  Başkanı Süleyman Faki ve yöneticilerinin de salonda bulunması açılışa ayrı bir renk kattı.   Kısacası açılışta protokol salondaydı. Satranç camiasının alışkın olmadığı bu ilgi sebebiyle sporcularımız ve tüm konuklar şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Turnuva nedeniyle, İlimiz satranç Türkiye Satranç çevresinde büyük bir ilgi uyandırdı ve Türkiye Satranç Federasyonu Ana sayfasında turnuva sayfası oluşturularak ve haber olarak sürekli yayınlandı. Yine TSF web sayfasında Burdur’u tanıtıcı film ve gösteriler hala yerini almaktadır. İlk 10 masanın maçları için TSF canlı yayın oluşturdu. Online olarak satranç severlere izleme şansını sundu.

Öncelikle;

                Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i ,

                Türkiye satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay’ı,

                Belediye Başkan Yardımcısı ve TSF Burdur İl Temsilcisi Serdar Başgül’ü yürekten kutluyoruz.

Turnuva başhakemi; İzmir İl Temsilcisi ve Fide hakemi Engin Deniz Alev ve Burdur Ulusal ve İl hakemlerimizle birlikte kusursuz bir yönetim sergilediler onlara da teşekkür ediyorum.

Zaten satrançta BURDUR adı, ülkemizin her bir köşesinde, koşulsuz tanınmaktadır. Bu ulusal turnuva ile her yıl yeni güzelliklere imza atmaya aday olmuştur.

Bu turnuva;

Burdur ‘un tanıtımı için,

Gölümüzün kurtulmasına dikkat çekmek için,

Bir güzelliktir, bir mutluluktur.

Emeği geçen ismini sayamadığımız herkese sonsuz teşekkürler…

Daha nice ULUSLARARASI kimlik kazanmış güzel turnuvalar dileklerimle…

Orhan ALTIN
--


Burdur’da Satrançta Bir İlk Daha


                18 Kasım 2009 yılında satrançta Türkiye’de bir ilk yaşanmıştı. Dönemin TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı “Satrançla Büyüyen Çocuklar” isimli projeyi görmek ve protokolü imzalamak üzere ilimize gelmişti…

                Projenin hayata geçirilmesinde TSF Burdur İl Temsilcisi Serdar Başgül’ün emeği ve öncülüğü vardı. Yine Eğitimle ilgiliydi dönemin Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit projeye destek çıkarak bugün ve her zaman geleceğe yön verecek olan çocuklarımız, okul öncesi öğrencilerimiz proje mimarları olacaktı. Yani satrançta en önemli öğrenme yaşı ve hedef kitle okul öncesi öğrencileriydi.

                Proje uygulanmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra olumlu sonuçları kısa vadede hemen alınmaya başladı. Proje amacına ulaşmıştı.

                Günümüzde ise bu proje Türkiye’de örnek proje olarak gösterilmektedir.

                Çok uzun süre geçmemesine rağmen o dönemde yetişen çocuklarımız, bugün milli takım havuzuna seçilebilecek düzeye ulaştılar. Ulusal ve uluslar arası turnuvalarda kıyasıya yarışabilecek, unvanlı rakiplerini zorlayabilecek düzeye ulaştılar.

                Yerel öz gücümüzle, güçlü takımlar çıkarıldı. Birinci ligde takımımız var.

                Bu proje ile Satranç sporcusu alanında ne güzel bir başarı ve gelişim yaşandı.

                Geçtiğimiz gün bir proje daha hayata geçirildi,

                26 Haziran 2015 Türkiye’de bir ilk daha…

                Yine proje mimarı, TSF İl Temsilcisi Serdar Başgül…

Bu kez hedef kitle satranç çalıştırıcısı, antrenör…

Proje konusu “Eğitim Kenti Burdur’a Satranç Hamlesi”

Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, Burdur Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Sancar, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram, Vali Hasan Kürklü projenin protokolünü imzalayarak hayata geçirdiler.

Böylelikle her yaş grubu sporcularımız daha etkili, daha doğru, daha bilinçli bir şekilde daha geniş kitlelere satrancı yaygınlaştıracak.

İlimizde aynı anda 4 yerde  gerçekleştirilen ve 117 kursiyerin katıldığı kursları başarıyla tamamlayan kursiyerler kısa sürede binlerce sporcumuzu ilimize kazandıracak.

Bu proje ve projelerde emeği geçen başta TSF İl Temsilcisi Serdar Başgül olmak üzere herkesi ve Burdur satranç ailesini kutluyoruz.

29 Haziran 2015

ÜLKEMİZİN SATRANÇ GERÇEĞİ

Satranç Life dergisinin 22. sayısında Zeki Demircan'ın kaleme aldığı yazısında ilginç istatistiki veriler dikkatimi çekti.

Bu veriler ülkemizin satranç sporcularını Lisanslı ve UKD'li sporcular olarak gruplandırmış. Ayrıca yüzdelik değerlerini de vermiş. Böylelikle tabloda ülkemizin satranç sporunun lisanslı oyuncu olarak gerçeğini ortaya koymuş. Gelecek yıllar için gelişim ve gerileme oranlarını da çok yakından takip edebilme imkanı sağlamış.

İlginç verilerden bazıları şu şekilde:

Ülkemizde,toplam Lisanslı sporcu sayısı:191.665 kişi, Ulusal Kuvvet derecesi olan (UKD) 34.105 kişidir.

29 ilimizde UKD'li sporcu sayısı 75 kişinin altında.İki ilimizde ise; Ardahan'da 1, Kars'ta 2 kişi. Burdur ilimizde ise 1904 lisanslı sporcu ve 316 UKD'li sporcumuz var. Yüzdelik oranı ise yaklaşık %17. Bu orana göre; büyük şehirlerimizden, Aydın, Konya, Mersin, Ankara başta olmak üzere yaklaşık 56 ilden daha iyi konumda bulunmaktadır.

Ancak Türkiye geneline bakıldığında birçok ilimizin  durumu üzücü bir tablo görüntüsü vermektedir..

Burdur ilimizde 2002 yılında İlk Satranç İl Temsilcimiz Ogan Yurtseven'in başlattığı ve şu anki İl Temsilcimiz Serdar Başgül'e kadar Satranç Sporu sevgisi ve faaliyetleri bu güne kadar kesintisiz devam etmiştir. Sıfır lisansız oyuncu ve sıfır UKD'li oyuncu varken, yaklaşık 10 yıllık  bir süre içerisinde:

1 Kasım 2011 verilerine göre:

1904 Lisanslı sporcu,

316 UKD'li sporcu

4 ELO'lu sporcuya ulaştık.

Ayrıca 9 Satranç TAKIMI Kulüpler turnuvasında, Onbir yaş altı 9 takım da Türkiye çocuk liginde  kıyasıya yarışacak hale geldi.

Bu güzelliğe ne demeli,

Emeği geçenlerin emeğine sağlık.

 

Orhan ALTIN

Aralık-2011

 

 

Değerli Burdurlu satranç severlerimiz. Sizlerle satrançla ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.

Yararlı olması dileğiyle.

Orhan ALTIN (Kasım-2011)

 

SATRANCIN TARİHÇESİ

Satranç M.Ö. 300 yıllarında satranç gibi bir oyun Mısır ve Hindistan'da oynandığı sanılmaktadır.

1913 yılında Murret'in yazdığı satranç tarihinde bu oyunun 570 yıllarında Hindistan'da oynandığı belirtilmektedir.

Yapılan araştırmalara ve ele geçen yazıtlara göre, satranç 600 yıllarında Hindistan'dan İran'a geçmiştir. Yine bu belgelere göre Araplar satrancı VII. Yüzyılda öğrenmişlerdir.

            Bazı söylentilere göre de satranç (Sat-Ran-Çu) adıyla Çin de bulunmuştur.

İran tarihçilerinden Firdevsi'nin Şehnamesinde anlattığına göre İran Şahı Hüvrev'in Hint yöneticileriyle birbirlerine gönderdikleri armağanlar arasında satranca ait resimler de vardır. Bazı belgeler satrancı bir Brahman'ın bulduğunu ve Şah'a armağan ettiğini göstermektedir.

Şah, buna karşılık Brahman'a 'Ne istediğin varsa kabul edeceğim' der. Brahman da Şah'tan 64 kareli satranç tahtasının ilk karesine bir, ikinci karesine 3, üçüncü karesine 4, yani her kareye bir öncekinin iki katı, buğday koyarak doldurmasını ister. Şah, Brahman'ın alçak gönüllülüğüne hayran kalarak isteğinin yerine getirilmesine emreder.

Brahman'ın isteği yerine getirilmeye başlanırken ülkedeki buğdayların yetmeyeceği anlaşılır. Bu durum karşısında şah, Brahmanı tebrik eder ve karşısında nedenli güçsüz olduğunu anlar.

Satrancı adı Hintçeden gelir. Anlamı, 4 taşın geometrik şekillerinden esinlenerek söylenmektedir.

Satranç Batı'ya Arapların aracılığı XI. Yüzyılda geçmiştir. Bunu belgeleyen en güzel örnek de Harun-ür-Reşit'in Charlemange'a hediye ettiği satranç takımıdır.

Cumhuriyetten sonra satranç, askeri okullarımızda spor dersi olarak görülmektedir. Türkiye'de asıl satranç çalışmaları 1936 yılında Ankara'da, 1943 yılında İstanbul'da satranç kulüplerinin kurulmasıyla resmiyet kazanmıştır.

1954 yılında da Türkiye Satranç Federasyonu kuruldu. Federasyonumuz, 1962 yılında kısa adı F.I.D.E. olan uluslararası satranç Federasyonu’na bağlandı. Yurdumuzda satranç milli bir spor olarak benimsenmektedir.02.Ekim.2003 tarihinde ilk aday hakemlerimizle birlikte Burdur İlimizde ilk ciddi adım atıldı. İlimizin etkin Satrançla buluşmasının sekizinci yaşı kutlu olsun.

 

SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER (OYUN ÖLÇÜLERİ)
1- Satranç tahtası, beyaz ve siyah renkte, eşit büyüklükte 64 kareden oluşur.
2- Satranç tahtası, 2 oyuncunun da sağına beyaz hane gelecek şekilde konulur.
3- Satranç tahtasının dikey haneleri soldan başlanarak (a) harfinden (h) hafine kadar yazılır. Yatay haneye ise 1'den 8'e kadar rakamlar yazılır.
4- Her oyuncunun 16 taşı vardır. Her oyuncuya
1 şah 2 at
1 vezir 8 er (piyon)
2 kale
2 fil verilir.


KISALTILMIŞ YAZILAR
O-O küçük rol ! çok iyi hamle
O-O-O büyük rol !! mükemmel bir hamle
X taş alma ? zayıf bir hamle
+ şah ikaz ?? büyük bir hata
++ mat ?! değeri şüpheli bir hamle
e.p. geçerken alma

 

 

SEZON SONU Ve İNSUYU TURNUVASI

2010-2011 yılı sezon sonuna ulaştık.

Burdur İl Temsilciliğinin bu yıl düzenlemiş olduğu etkinlik ve organizasyonlarının daha da yoğun olduğunu gördük. Burdur satranç ailesi olarak olarak gurur duymaktayız.

02. Ekim 2010 günü başlayan sezonun ilk turnuvası ile birlikte, her turnuvada yüzlerce lisanslı sporumuzun turnuvalarda tatlı rekabet içinde olması bizleri olarak mutlu etmektedir.

Bu sezon içinde okul öncesi yine yüzlerce okul öncesi sporcularımızın biz de varız demesi burdur satranç ailesini gururlandırmaktadır.

Bu gururu, Satranç Life dergisinin 18. sayısında okul öncesi sporcularımız geniş bir yorumu beraberinde getirdi. Ayrıca  İlimizdeki satranç faaliyetlerini konu alan ve ilimizin tanıtımında büyük katkısı olan derginin yorumu satranç sporunda ilimizin ne kadar önemli bir yol aldığının en önemli bir göstergesi olmuştur.

12-15/09/2011 tarihlerinde Burdur belediyesinin düzenlediği İnsuyu kültür, sanat ve spor etkinlikleri satranç turnuvasında geniş katılımlı ve maddi ödüllü bir turnuvanın sponsorluğunu üstlenmesi herkesi çok mutlu etmiştir. Satranç sporuna verilen bu büyük destek için Burdur belediyesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ederiz.

Gelecek yıllarda Burdur'u sporcularımızı milli sporcular olarak aramızda göreceğimiz günler yakındır. Sporcularımıza güveniyoruz.

Yeni sezonda, daha başarılı , daha da uzun yollar alması dileğiyle Burdur satranç ailesine saygılar sunuyorum.

Orhan ALTIN (22.Ağustos. 2011)

Polis Amca ve Okul Öncesi Satranç Şenliği

18. Kasım.2009 tarihi, bir ilki yaşadı. TSF Başkanı Ali Nihat YAZICI ilimizi ziyaret etti. Ziyaret sebebi "Satrançla Büyüyen Çocuklar" Projesini görmek ve protokolü imzalamak.

Proje mimarı Serdar Başgül.

Gelecekte büyük başarılara imza atmak için, bu günden itibaren hatta hemen küçüklerimizi, en küçüklerimizi eğitmek ve gelecekteki büyük başarılara imza atmak için tek şarttı.

Proje başladı, Antrenörler yetiştirildi, planlamalar hemen uygulamaya koyuldu, eğitim kenti olan Burdur, bu projeyi de mutlaka başaracaktı.

Üç beş ay sonra ilk turnuvalar,ilk başarılar gelmeye başladı. Meraklı, sevecen, hırslı minikler, başarılarına başarılar katarak, yeni turnuvalarda yeni güzellikler ve başarılar ortaya koydular.

Yıl: 09.Nisan 2011

Yer :Burdur Emniyet Müdürlüğü Göl Tesisleri

Projede daha iki yıl dahi olmadan, Sadece okul öğrencisi katılım sayısı 175 minik sporcu.

İnanılır gibi değil, sadece okul öncesi sporcu sayısı. Sadece iyi bir oyuncu değil; iyi bir gözlemci, kuralları bilen, etkili oyunlar sergileyebilen, hatalı oyunlara itiraz edebilen, en az onlar kadar dikkatli ve hırslı anne babalardan oluşan müthiş bir ekip

Ulu önder Atatürk 'ün Cumhuriyetin 10. yıl nutkundaki şu çok önemli bir söz kulaklarımda çınladı. "Az zamanda çok ve büyük işler başardık."

Burdur ilinde,Burdur satranç ailesi olarak "Az zamanda çok ve büyük işler başardık."

Bu başarı ile ne kadar övünsek azdır.

Gelecek artık bizimdir.

Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın...

Orhan ALTIN (10.Nisan.2011)

U–16 Satranç Olimpiyatının Ardından.

Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı 26 Kasım–5 Aralık 2010 tarihlerinde ilimizde yapıldı.

Son derece güzel ve kusursuz bir organizasyon gerçekleşti.

Dünyanın her köşesinden insanları ilimizde konuk ettik.

Koç’uyla, oyuncusuyla dünyanın en iyileriydi konuklarımız.

Satranç sporunun yanında ilimizi ve kültürümüzü, konukseverliğimizi yediden yetmişimize gösterdik.

Burdur Gazetesinin yarışlarla ilgili ve Sagalassos gezisi için gazetenin özel baskı yapması ve gazetelerin yarış salonundaki tüm sporculara ücretsiz dağıtılması sporcuları ve kafile üyelerini o kadar çok memnun etti ki gazeteler adeta kapışıldı. Burdur Gazetesindeki “Burdur” adı bu sebeple dünyanın her kıtasına adeta taşındı. Bu sebeple gazetenin tüm çalışanlarını bu ince düşüncelerinden dolayı kutlamak istiyorum. En önemli güzelliğin de bu olduğu kansındayım.

Kanada Takım Kaptanı Gary Gladstone’nin ilginç bir yazısı elime geçti. İlimizdeki bu organizasyonun güzelliğini adeta herkesle paylaşıyordu. Bu yazıyı sizlere paylaşmak istedim.

            Daha çok organizasyonlarla olmak dileğiyle…

Orhan ALTIN

 

“Şu anda turnuvanın yapıldığı salonda, internetteyim. Organizasyonla ilgili sizlere bilgi aktarmak istiyorum; tek kelime ile: MÜKEMMEL. İlk oyunlarda bültenler masalardaydı, 2. gün oyunlarında da oyunlar başladıktan kısa bir süre sonra bültenler geldi.

 

Oteldeki internet sıkıntısı haricinde her şey internet üzerinden hızlı ve etkin bir şekilde postalanmaktadır. Her masanın sonunda setleri, takımları, oyuncu isimlerini, alınan sonuçları gösterir skorboardlar var.

Burada tanıştığım Türk Satranç Federasyonu’ndan birkaç kişi oldu hepside inanılmaz bir iş çıkartıyorlar. Bundan 5–10 yıl önce satrançta dünya devi olmaya karar verdiklerini ve bu yolda daha fazla uluslar arası satranç turnuvası yapmak istediklerini söylediler. Kendileri turnuvadan ayrıldılar ve şuanda evlerine dönüyorlar.

Ekstra turizm ve ekonomik getirileri göz önünde bulundurarak, bu tip uluslararası turnuvaları küçük şehirlerde yapmayı tercih ediyorlar.

Bir oyuncu gözüyle bakınca, tek dezavantaj ulaşım. Ancak bu problemi havalimanında bizleri karşılayarak ve servis araçları ayarlayarak çözdüler. Ulaşım için bizden ekstra sabit bir ücret aldılar ancak bu gider için bize bir fatura vermediler.

Bugün takım kaptanları ve her delegasyondan bir temsilci ile Burdur Valisi ve Belediye Başkanı ile tanıştı. Böyle bir şeyin İstanbul’da olabileceğini zannetmiyorum.

Bu öğleden sonra açılış seremonisi görülmeye değerdi. Otelin köşesinden üst caddeye yürüdük, yerel öğrenciler tarafından tutulan ülke bayrak ve isimlerinin ardında sıra olduk. Bizlerde kendi ülke bayraklarımızı yürüyüş sırasında tutup salladık. Bir bando eşliğinde şehir merkezinden turnuva salonuna kadar yürüdük. Biz yürürken yol kenarında bize gülümseyip el sallayan çocuklar ve halk biran bizlere Olimpiyat Stadyumuna giden oyuncular olduğumuz hissi verdi. Daha sonra çocuklar bizlerden gelip bayraklarımızı istediler ve harika zaman geçirdik. Yanımda bol miktarda Kanada yaka iğnesi vardı, çoğunu dağıttım. Turnuva salonuna vardığımızda Türk Folklor gösterisi izledik ve bazı zorunlu protokol konuşmaları Vali, Belediye Başkanı ve Federasyon Başkanı yaptılar. Gözlemlediğimiz tek sıkıntı açılış organizasyonunun ilk gün olmamasıydı ancak bunun nedeni lojistik konular olabilir.

Şuanda çocuklar Özbekistan’a karşı oynuyorlar, yakında sizlere daha fazla bilgi vereceğim.

 

Gary Gladstone Kanada Takım Kaptanı”

 

SATRANÇ DÜNYA KÜLTÜRLERİNİ BURDUR’DA BİRLEŞTİRDİ.

                Milattan önce 6000 yıllarına kadar uzanan çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, çıkan tarihi eserleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmiş tarih öncesi çok sayıda antik kentin bulunduğu bir tarih, bir kültür kenti olan ilimiz, sporun birleştirici ve bütünleştirici öğesiyle güzel bir ev sahipliğine hazırdır.

                Dünyanın farklı konumlarından farklı kültürleriyle tek amaç için kentimizde; Türkmenistan, Özbekistan gibi Türk dünyasının ülkeleriyle,

İran, Yunanistan, Suriye, Ermenistan, Rusya gibi komşu ülkelerimiz,

İngiltere, Portekiz, Slovenya, , İsviçre, Belarus gibi Avrupa ülkelerinin yanında,

Bolivya gibi Güney Amerika ülkesi,

Srilanka ve Hindistan gibi Güney Asya ülkesi,

Kanada gibi Kuzey Amerika ülkesi ve

Güney Afrika ve Libya gibi Afrika ülkeleriyle dünyanın her kıtasından insanlara ev sahipliği yapmak kadar güzel ne olabilir?

                                Bu kıtalararası kültürle birlikte, onaltı yaşından küçük yüzlerce sporcu, çalıştırıcı, satranç spor yazarları ve TSF Başkanımız Sayın Ali Nihat Yazıcı, federasyonumuzun tüm yetkilileri ilimizde olacak.

                Milli takım çalıştırıcılarımızdan GM Mikhail Gurevich, FM Alper Efe Ataman ve Yakup Bayram ustaları ve ustalarımızı da kentimizde görmek ve tanımaktan büyük bir onur duyacağız.

                GM, FM ve benzeri satranç terimlerini siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

                Ünvan

Elo (En az)

GM (Grand Master - Büyük Usta)

2500

IM (International Master - Uluslararsı Usta)

2400

FM (FIDE Master - FIDE Ustası)

2300

CM (Candidate Master - Usta Adayı)

2200

WGM (Woman Grandmaster - Bayan Büyük Usta)

2400

WIM (Woman International Master - Bayan Uluslarası Usta)

2300

WFM (Woman FIDE Master - Bayan FIDE Ustası)

2200

WCM (Woman Candidate Master - Bayan Usta Adayı)

2100

HGM (Honorary Grandmaster - Onursal Büyük Usta)

 

HM (Honorary Master - Onursal Usta)

 

                Bu unvanı hak etmek için en az 2500 elo ve belli turnuvalarda belli başarıları elde etmek gerekir. Elo puanı dışında unvanları alabilmek için başka koşullar da var. FM, CM, WFM, WCM olmak için bu puanları geçmek yeterli.
GM, IM, WGM, WIM olabilmek için başka şartları da sağlamış -norm kazanılmış- olmak lazım. Bazı turnuvalarda ise doğrudan unvan kazanılıyor.  Örneğin Dünya Şampiyonasında ilk 16'ya kalırsanız GM, Dünya 10/12/16 Yaş Altı Şampiyonaları'nda ilk 3'te yer alırsanız FM olunabiliyor.

                26. Kasım 2010 Cuma günü bu coşkuyu ve güzelliği hep birlikte yaşamak dileğiyle…

Orhan ALTIN

20. Kasım 2010

 

 

Burdur Satranç 2010-2011 Sezonunu Açtı.

            İki Ekim tarihinde Burdur yeni satranç sezonunu açtı. Bahçelievler İlköğretim Okulu salonunda yapılan ilk sezon turnuvasına İlköğretim Okulu öğrencilerinin yoğun katılımı dikkat çekti.

            Kıyasıya ve aynı zamanda tatlı rekabet gözlerden kaçmadı.

            Anne ve babalar da çocuklar kadar heyecanlı ve dikkatliydi.

            Kuralları bilen haklarını arayan ve takibini yapan minicik yürekler bizleri mutlu etti.

            Bu sezon güzel geçeceğe benziyor.

            Yerel yarışlar, Ulusal yarışlar, başarılar Burdur ilimizi mutlu ederken hemen birkaç hafta sonra uluslar arası alanda da bir mutluluk ve bir ilk yaşanacak.

            “WORLD YOUTH UNDER-16 CHESS OLYMPIAD” (Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları)

            26 Kasım-5 Aralık 2010 tarihleri arasında yapılacak olan Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

            Federasyonun ana sayfasında Burdur İlimiz dünyaya tanıtılmaya başladı bile.

            26 Kasım günü, Güney Afrika, Rusya, Hindistan, Yunanistan, Macaristan, Azerbaycan,  İngiltere, Özbekistan, Sri Lanka, Gürcistan, Libya, Türkmenistan’ın katılımıyla 150 kişinin ağırlanacağı bekleniyor.

            Satranç oyunları ile birlikte, kültürel bir zenginlik yaşayacağız.

            Gençlik ve Spor İl Müdürü Resul Alptekin, Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri Erman Üsküdarlı, Türkiye Satranç Federasyonu Spor Uzmanı Cengiz İnce ve Satranç Federasyonu İl Temsilcisi Serdar Başgül Burdur Valisi Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret etti. Genel Sekreter Üsküdarlı, Vali Tapsız’a federasyon olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek son işlemlerde tamamlandı.

            26 Kasım tarihinde hep birlikte şampiyonanın güzelliğini yaşamaya varmıyız?

            Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

Orhan ALTIN

Ekim-2010

SEZON FİNALİ GÖRÜLMEYE DEĞER

2009-2010 sezon finaline bir maç kaldı.

2009 yılına hızlı girildi. Hedefler belirlendi. Hesaplar yapıldı. 1.Haziran 2010 Tarihinde hesaplar tuttu. Hedefe ulaşıldı.

Bu güzelliğe ne denilebilir?

Ancak kutlanır.

Başta büyük emeği geçen Burdur Belediyesi Başkan Yardımcısı ve TSF Burdur İl Temsilcimiz, sayın Serdar Başgül'ü yürekten kutluyorum.

Diğer Emeği geçen Bürokratlarımız, Antrenör, Hakem, sporcularımız, bu spora gönül veren, destek veren Burdur satranç ailemize sonsuz teşekkürler.

Yapılan hizmet öncelikle Türk Spor camiasına ve Burdur spor ailesinedir.

Yapılan güzel hizmetler hiçbir zaman unutulmazlar.

Son final mini mini minilerimizin Polis amca satranç turnuvasında gösterdikleri müthis rekabet ve başarıydı. Bu yaşta bir sporcumuzun gelecek yıllardaki başarılarımızın habercisi gibiydi.

TSF As başkanımız Gülkız Tülay bu güzelliği yakından gördü. Daha büyük başarılara imza atılacağını da bizlere duygularıyla ifade etti. Burdur satranç ailesine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkürler ederiz.

Burdur belediyesi Satranç Merkezi 29. Mayıs.2010 günü hizmete girdi. Pazar günü hariç hergün 15.00-20.00 arası herkese hizmet etmektedir.

Bu başarı azımsanmayacak başarıdır.

Ulu önder Atatürk'ün söylediği gibi "Az zamanda çok ve büyük işler başardık."

Ne mutlu hepimize...

 

Orhan ALTIN

03.Haziran.2010

OKUL ÖNCESİ SATRANÇ ŞENLİĞİ

Çocukla uğraşmak zor sanat.

Hele bu çocuklar okul öncesi ise işler daha da zor.

Ama onların içtenlikleri, saf ve temiz duyguları her türlü zorluğu unutturuyor.

Üç yıldır okul öncesi çocukları satranç sporunda becerilerini artırmak için yoğun çaba saffettim.Bu yıl üçüncü yılım. İlk yıl birkaç gönüllü öğrenci ile başladım. Çok becerili çocuklarla çalıştım ve önemli verimler elde ettim. Bu yıl ise toplamda kırk öğrenci ve tamamına yakını bu sporu kavradı ve en önemlisi ciddiye aldı. Turnuvaya katılabilecek düzeye ulaştı. Bu hem beni, hem ailelerini, hem de bizzat çocukları mutlu etti.

Geleceğin başarılı sporcuları hem Burdur için hem de ülkemiz için hazırdır.

Önümüzdeki 26 Mayıs tarihinde çok önemli bir maraton var. Bu okul öncesi ekibimizin önemli bir maratonu. Milli Eğitimimiz için, il Temsilciliğimiz için, yetiştiricilerimiz için, aileler için ve en önemlisi çocuklarımız için önemli bir turnuva.

Bu turnuva belki Türkiye de bir ilk olacak. Aynı zamanda bir ilk adım olacak. Kazananı kaybedeni değil, hep kazananı olan bir turnuva olacak.

Güzel düşünülmüş bir proje aslında bu turnuva.

Güzel düşünen güzel beyinleri de kutlamadan geçmemek gerekir. Projenin mimarı "Serdar Başgül" İl temsilcimiz. Projeye destek veren herkese yürekten teşekkürler. Uzun vadede Türk sporu kazançlı çıkacak.

Bütün çocuklarımızı eksiksiz tam kadro bu turnuvada görmek istiyorum.

Hepsinin gözlerinden öpüyor, katılacakların tamamı turnuvanın birincileridir.

Birincilerimizi şimdiden kutluyorum.

Orhan ALTIN

04. Mayıs.2010

SPOR ETKİNLİKLERİ VE SATRANÇ

            Genç nüfuslu bir ülkeyiz.

            Yetmiş milyon nüfusta, ondört milyon öğrenci…

            Ondört milyon enerji,

            Ondört milyon cevher.

            Bu çocuklarımızı ve gençleri iyiye, güzele motive etmek hepimizin görevidir. Çünkü bu çocuklar bizimdir ve geleceğimizdir.

            Bu güzelliklere güzellik katan üç güzel spor organizasyonu bizleri ve özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlu etti.

            Bunlardan ilki Suna Uzal İlköğretim Okulu’nun düzenlediği İlköğretim Okulları arası takım yarışmasında, 8 okuldan 32 sporcu sportmence yarıştı. Okul Müdürü Ahmet Ali Küçük’ün tüm sporculara göstermiş olduğu maddi ve manevi desteği, ilgisi tüm sporcu ve yakınlarını, öğretmenlerini, yöneticilerini mutlu etmiştir.

            İkinci olarak, Gazi İlköğretim Okulunun düzenlemiş olduğu 6 Mart Atatürk’ün Burdur’a gelişi turnuvasında ise muhteşem bir katılımla ikiyüzyetmişaltı sporcu velilerini de dahil edecek olursak dörtyüz kişi okul salonunu doldurdu. Ana baba günü…

             Yarış tamamlandı, mutlu sona erişildi. Dar alanda ikiyüzyetmişaltı kişilik bir organizasyon çok büyük bir başarı demektir.

            En sevimli grup okul öncesi gruptu. Gençlik ve Spor Müdürümüz Resul Alptekin bu güzel sevimli grup karşısında mutluluğunu gizleyemedi. Tüm okul öncesi sporcularına madalya verilmesi için imkânlarını seferber etti. Minik sporcularımız sevinçlerini alkışlarla Sayın Resul Alptekin’e gösterdiler. Bu davranış çocuklarımızın hayatlarında unutamayacakları bir gündü. Madalyalarını sevinçle göğüslerinde sakladılar. Okul aile birliği başkanı Süleyman Erman ve Okul Müdürü Muhammet Çekirge’nin vermiş olduğu ödüller tuzu biberi oldu miniklere… Belediye Başkan Yardımcısı ve TSF İl Temsilcimiz Serdar Başgül, tüm turnuvalarda olduğu gibi, bu turnuva boyunca da manevi desteğini hiç eksik etmedi. Ne güzel bir dayanışma ve ne güzel bir destek. Başta yöneticilerimiz olmak üzere, emeği geçen herkesi tek tek kutlamak istiyorum.

            Turnuvalar devam edecek, bu güzelliklerin de devam edeceğine yürekten inanıyorum. Çocuklar ve gençler bizim çocuklarımız. Çocuklarımızın da turnuvalarda kardeşlik, dayanışma, paylaşma ve hoşgörü ve sportmenlik duygularının da geliştirdiğini unutmamak gerekir.

            Enerjilerini olumlu yönde motivasyon sağlayan, yanlarından ayrılmayarak yakın desteklerini gösteren, anne ve babaları da özellikle teşekkür ederim.

 15.Mart.2010

Orhan ALTIN

 

SATRANÇ SPORU
            Spor yaşamımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Her yaşta yapılabilir. Ancak sporun türüne, yaşa, cinsiyete ve sağlık durumumuza dikkat etmemiz gerekmektedir. Genç yaşlarda ağır sporlar tercih edilebilir, yaş ilerledikçe daha hafif sporlara yönlenebilir.
            Plansız, programsız, bilinçsiz yapılan sporlar yarar yerine zarar getirebilir. Orta yaş ve üzeri için en ideal egzersiz tempolu yürüyüş diyebiliriz.
            İlimizde lisanslı olarak Satranç, Futbol, hentbol, masa tenisi, yüzme, yelken, okçuluk, basketbol, atletizm, judo, güreş şu anda hatırlayıp yazabildiğim spor dalları. Burdur’da lisanslı olarak bireysel ve kulüp faaliyeti sürdürülmekte ulusal anlamda da önemli başarılar elde edildiğini biliyoruz. Bu başarılarda emeği olan ve her türlü desteğini esirgemeyen ilimiz Gençlik ve Spor Müdürü Sayın Resul Alptekin’i kutlamak gerekir.
            Ülkemiz genç nüfuslu bir ülkedir. Sadece öğrenci sayımız yaklaşık on dört milyon. Bu gençlerimizin tümüne yakınını bu spor alanlarına çekebilirsek zaman içinde binlerce dünya şampiyonu çıkarabiliriz. Ülkemizin öğrenci sayısı çoğu Avrupa ülkesi nüfusundan daha fazladır.
            Spor dallarımızdan biri de Satranç Sporudur. Son yıllarda sekiz yüz elli lisanslı sporcu sayısıyla onlarca kentimizin önüne geçmesi bu gelişimin hızını göstermektedir. Bu gelişimde öncülük eden il temsilcilerimiz; Ogan Yurtseven, Murat Bahçe ve Serdar Başgül’e teşekkür etmek istiyorum.
            Satranç sporunun en güzel özelliği; her yaşta ve her ortamda yapılabilmesidir. Ek bir masrafa da ihtiyaç yoktur. Özellikle çocuklarımızı olabildiğince küçük yaştan başlayarak 'Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanarak bu spora yönlendirilmelidir.
            Son olarak yararlarını da söylemeden geçemeyeceğim.
— Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
— Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
— Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
— Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
— Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
—Kendine güven duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
—Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
—Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır. 
—Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
— Başarılardan büyük istek duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
— Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur. 
— Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. 
—Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
— Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
— Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda isteklendirme sağlar.
— Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
— Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
— Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
            Sağlıklı günler dileğiyle. 
 
Şubat-2010
Orhan ALTIN

 

KÜÇÜK SPORCULAR VE SATRANÇ

        $nbsp;   Eğitim küçük yaşta başlar. Okullarımızdaki eğitime alternatif spor ve müzik bunlardan ikisi. Ben bugün spordan bahsetmek istiyorum. Özellikle de satranç sporu.

            1954 yılında Türkiye Satranç Federasyonu kuruldu. 1962 yılında TSF FIDE'ye bağlandı. 1991 yılında TSF Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlandı ve  hızlı bir gelişme göstermeye başladı.

            Ülkemizin yetiştirdiği; Mikhail Gurevich, Suat Atalık, Barış Esen, Kıvanç Haznedaroğlu Türkiye’nin ilkleri ve uluslararası unvanlarda sahip değerli sporcularımızdır.

            Sporun yaşı yok. Özellikle bu sporun yaşı yok. Her yaşta her yerde her ortamda yapılabilecek bir spor.

            Bu sporda kabiliyetli olması ya da olmaması hiç önemli değil. Derece alması ya da almaması yine hiç önemli değil. Önemli olan tek unsur, sporun bedensel ve ruhsal olarak çocuğa yaptığı katkı. Yarışmacılık yönünü sonraya bırakmak gerekli. Önce katılım önemli.

            Sporun spor dışında katkıları da var elbette. Yenildiği zaman yenilgiyi kabul edebilmesi. Centilmenlik, rakibi ile iletişimi, hayatın da bir yarış olduğunu benimseyebilmesi, ve benzer daha çok katkılarının da olduğunu da bilmekte yarar var.

            Çocuğumuza spor yaptırarak hem bedensel hem de ruhsal katkı sağlıyoruz. Paylaşımı öğretiyoruz.

            Burdur’da özellikle küçük yaştaki sporcularımızın bu spora ilgi ve yeteneklerinin çok büyük olması bizleri çok mutlu etmektedir.

            Aileler destekliyor,

            Öğretmenler destekliyor,

            Eğitim müdürümüz destekliyor.

            Bunun sonucunda da,

            Yakın gelecekte Burdur’lu milli sporcularımızın isimlerini duymaya başlayacağımızın işaretini de almış bulunuyoruz demektir.

            Ben bu konuda destek veren herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum.

Aralık 2009

Orhan ALTIN

 

SATRANÇLA BÜYÜYEN ÇOCUKLAR

Eğitimde projeler kenti olarak isim yapan Burdur, yeni bir projeye daha imzasını attı. Bu proje diğer bir projeler gibi bir ilkti. Öncelikli olarak projeyi hayata geçiren Burdur İl Milli Eğitim Müdürümüz sayın Recep YİĞİT'i kutlamak istiyorum. İl Temsilcisi Serdar Başgül ve projede emeği geçenleri de unutmamak gerekir.

Bir projeyi oluşturmak ve hayata geçirmek gerçekten zor bir işti. Bu işi kabul ettirmek ise başka bir zorluktur. Yüzlerce proje üretirsiniz ama kabul görmediği takdirde ne işe yarar ki?

18. Kasım.2009 tarihi, bir ilki yaşadı. TSF Başkanı Ali Nihat YAZICI ilimizi ziyaret etti. Projeyi görmek ve protokolü imzalamak. Son derece mutlu olduğunu sözlerinden anlıyoruz.

Ali Nihat YAZICI

"Tarih 18 Kasım 2009! Türk Satrancının hızla
çevrilen başarı öyküsü kitabında yazılan altın
bir sayfa daha!


Burdur'dayız! 1993 yılında askerlik yaptığım
günden bu yana yanından geçerdim bu güzel
şehrin! 16 yıldır uğrama şansım olmamıştı.
Bilmeyenler için, Burdur, ülkemizin cennet
köşelerinden biridir. Eğitim düzeyi yüksek, pırıl
pırıl insanı da bu cenneti cennet yapan
melekler gibidir."

sözleri  ;Burdur için , satranç sporu için, bir milat niteliğindeydi. Burdur'da bu sporu başlatan ilklerden biriyim. Ne zorluklar yaşamıştık. Ne sıkıntılar çekmiştik. Bunları en iyi ben bilirim.

Bugün ulusal yarışmalar düzenlenebilecek bir seviyede olduğumuzu mutluluk içinde söyleyebilirim.

Ancak ben bir şanssızlığın en kötüsünü yaşadım. Yoğun işlerim nedeniyle başkanımızla görüşeme fırsatı bulamadım. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Tanışmak başka bahara kaldı artık. Ne yapalım? Sağlık olsun!

Önemli olan İlimizin bu sporda ülkemizde ilk olması...

Başkan Ali Nihat YAZICI'NIN Burdur'da olması bunun ispatı değil midir?
 

Kasım-2009

Orhan ALTIN

BURDUR SATRANÇ İL TEMSİLCİLERİMİZ

İl temsilciliğinde değişimler yaşandı. Uzun yıllar Burdur il temsilciliği görevini yapan ve ilk il temsilcisi Ogan YURTSEVEN ile birlikte çalıştık. Bu sporu yürekten seven, özverili ve değerli bir arkadaşımızdı. Burdur’da en zor dönem Ogan arkadaşımın döneminde yaşandı. Bu dönemde az sayıda hakemimiz bulunmaktaydı. Ayrıca çalıştırıcı, lisanslı oyuncu yoktu. Satranç saati ve takımı da yeterli düzeyde değildi

            2002 yıllarında bu olumsuzluğu Burdur satranç ailesi olarak yaşadık. Bu yıldan itibaren il temsilciliği, hakemler ve gençlik ve spor il müdürlüğü yoğun çalışmalarıyla orta derecede turnuva yapabilecek düzeye gelindi. 2005 yılında Ogan YURTSEVEN’in Antalya’ya tayin olmasıyla il temsilcisi görevini Murat BAHÇE üstlendi. Bu dönemi kuruluş dönemi olarak adlandırıyorum.

            Murat BAHÇE’de bu spora gönül verenlerdendi. Bu dönemde çalıştırıcı, hakem, lisanslı oyuncu sayısı büyük rakamlara ulaştı. Oyunlar FİDE kurallarına uygun ve bilimsel yapılmaya başlandı. Saat ve satranç takımı sorunu çözüldü. Sekiz satranç kulübü kuruldu. İki kulübümüz Konya’da yapılan kulüpler turnuvasında adını ulusal anlamda Türkiye’ye duyurdu. Bu dönemi gelişme dönemi olara adlandırıyorum.

            2009 yılında Murat BAHÇE’nin tayini nedeniyle il temsilciliği görevini Serdar BAŞGÜL üstlendi.

            Serdar BAŞGÜL; bir oyuncu ve çalıştırıcı değildir. Ancak satranç sporuna gönül vermiş değerli bir dostumuzdur. Burdur İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü olarak görevini sürdüren ve il temsilciliği görevini de üstlenen BAŞGÜL,

            Dürüst,

            Sevecen,

            Güler yüzlü,

            İşini sorumluluk anlayışıyla yapan, değerli bir insandır.

            Yaklaşık birkaç ay önce bu görevi üstlenmesine rağmen görevinin hakkını en iyi şekliyle yerine getirdi. Kendisini kutluyorum.

            Sayın BAŞGÜL gibi değerli bir insanın il temsilcisi olması İlimiz için büyük bir şanstır. Burdur satranç ailesine büyük katkıları olacağına inanıyorum. Bundan sonraki dönemde başarılar diliyorum.

 

ORHAN ALTIN (Eylül-2009)

 

2009 BURDUR SATRANÇ SEZONU

2009 yılı Burdur satranç sporu için altın bir yıl oldu. Bu yıl çok güzel organizasyonlar yapıldı. Bu güzelliğe uygun güzel sonuçlar elde edildi.

Sporcular, anneler babalar, yöneticiler, hakem ve antrenörler, spora gönül verenler mutlu oldular.

2009 sezonu Haziran ayı başında yapılan “İlköğretim Okulları Takım Turnuvası” ile sona erdi. Güzel başladı, güzel bitti. Bu yarışmada il yöneticililerimizin katılımı satranç spor camiasını ziyadesiyle memnun etti.

Her organizasyonda bazı aksaklıklar olabilir. Bu aksaklıklar da tuzu biberidir. Önemli olan katılım ve sonuçlardır.

Burdur ilk defa profesyonel anlamda Ekim–2003 yılında başlangıç yaptı. Altı yıl geçti. Altıncı yıl altın yıl oldu. Az zamanda büyük iş başarmak bu demektir. Bu başarı elbette tek başına gelmedi. Her şeyden önce Gençlik Spor İl Müdürü Resul ALPTEKİN’in destekleri asla göz ardı edilemez. Beşinci yıl sekiz kulüpte sekiz takım yarıştı. İki takım Konya’da yapılan yarışmada Burdur iki takımla, artık biz de varız, dedi. Bu yıl daha deneyimli olarak iki takımımız yine adını duyuracak.

Burdur Merkez, Bucak ve Gölhisar’da bu çalışmalar ciddi ve bilimsel olarak yapılıyor. Lisanslı sporcu sayısı da her geçen gün artmaktadır. Her kesimden destek de devam ediyor.

Eğitim çalışmaları çoğu okulumuzda yapılmaktadır. Gençlik Spor İl Müdürlüğünün yaz kursları da açılacaktır. Bu spora merakı olan velilerin çocuklarını göndermelerinde yarar vardır. Satranç sporu Hızlı düşünen ve doğru karar veren, zamanı iyi kullanabilen beyinler geliştirir. Ne kadar erken yaşta başlanırsa okadar başarılı olunur.

Yeni sezonda daha fazla sporcu, daha çok başarı dileğiyle…

“İşleyen demir ışıldar, düşünen beyin gelişir.”

 

ORHAN ALTIN (Temmuz-2009)

 

Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvası (26-31 Ağustos 2019)

 

“Göl Yoksa Burdur da Yok”

Burdur Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun Burdur Gölü'ndeki çekilmeye dikkat çekmek amacıyla "Göl yoksa Burdur'da yok" sloganıyla düzenlenen Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvası 26 Ağustos 2019 tarihinde Burdur Bahçeşehir koleji salonunda,  Burdur Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun Ercengiz, TSF Asbaşkanı Halil Hilmi Darı, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Hurşit Çetin, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucu Genel Müdürü Osman Çoban, TSF Burdur İl Temsilcisi Orhan Altın, Turnuva Gözlemcisi IA Mustafa İmamoğlu, Turnuva Başhakemi FA Bedrettin Günay, sporcular ve misafirlerin katılımlarıyla başladı.

5 kategoride gerçekleşen turnuvanın A kategoriside 54, B Kategorisinde 110, 14 yaş Kategorisinde 23, 10 Yaş Kategorisinde 40 ve 8 yaş kategorisinde 40 olmak üzere 267 sporcu yarışmıştır.

Turnuvada 1 GM, 3 FM, 1 CM ve 3 WCM olmak üzere 8 unvanlı sporcu, 15 Azeri, 47 yerel ve 32 farklı illerden gelen sporcularımız 6 gün boyunca yarıştılar.

Burdur Gölü Uluslararası 5. Açık Satranç Turnuvamız 31 Ağustos 2019 günü ödül töreni ile sona erdi. Burdur Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun ERCENGİZ,  TSF Başkanı Gülkız TULAY, Burdur Gençlik ve Spor Müdürü Orhan KEMERKAYA, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Hurşit ÇETİN, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucu Genel Müdürü Osman ÇOBAN, TSF Burdur İl Temsilcisi Orhan ALTIN, Turnuva Gözlemcisi IA Mustafa İMAMOĞLU, Turnuva Başhakemi FA Bedrettin GÜNAY, sporcular ve misafirlerin katılımlarıyla ödül töreni başladı.

 

Ödül töreninde Burdur Belediye Başkanı Ecz.Ali Orkun ERCENGİZ ve TSF Başkanı Gülkız TULAY yapılan konuşmaların ardından hakem ve sporculara ödüllerini verdiler.

A Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan GM Zaur Mammadov birinci olurken, 7 puanla ikinci İzmir grubundan CM Bora ÇİLEK, Üçüncü Antalya Grubundan Murat YELLİGEDİK ve dördüncü Karaman Grubundan Alperen AKDOĞAN olmuşlardır.

B Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan Ali AHAD birinci olurken, 7 puanla ikinci Azerbaycan grubundan Tamerlan HÜSEYNZADE, Üçüncü Hatay Grubundan İbrahim BÜYÜKAŞIK ve dördüncü Ordu Grubundan Hayati TOKSAN olmuşlardır.

14 Yaş Kategorisinde; 9 puanla Burdur grubundan Berke EROĞLU birinci olurken, 6 puanla ikinci Hatay grubundan Cem KESER, Üçüncü Burdur Grubundan Görkem ARMUTÇU ve dördüncü Antalya Grubundan Furkan YILDIRIM olmuşlardır.

10 Yaş Kategorisinde; 7,5 puanla Azerbaycan grubundan Hüseyn GANBARLİ birinci olurken, 7 puanla ikinci Antalya grubundan Ata GEBEŞ, Üçüncü Antalya Grubundan Kadir ÇİÇEK ve dördüncü Burdur Grubundan Osman DURGUT olmuşlardır.

8 Yaş Kategorisinde; 9 puanla Antalya grubundan Ata Ömer UZUNAY birinci olurken, 8 puanla ikinci Azerbaycan grubundan Yusuf BABAYEV, Üçüncü Antalya Grubundan Hayat ŞEHİRLİ ve dördüncü Isparta Grubundan Çınar ÖNER olmuşlardır.

Turnuvanın son gününde  TSF Başkanımız Gülkız TULAY ve sporcularımız TRT Spor programında turnuva ile ilgili sohbette bulunmuşlardır.

Turnuvanın gerçekleşmesini sağlayan Burdur Belediye Başkanı Sayın Ali Orkun ERCENGİZ’e, TSF Başkanı Sayın Gülkız TULAY’a, Burdur Bahçeşehir Koleji Kurucusu Sayın Hurşit ÇETİN’e ve Kurucu Genel Müdürü Osman ÇOBAN’a, değerli hakem arkadaşlarımıza, Bahçeşehir ve Burdur belediyesi personeline sonsuz teşekkürler ederiz.